La Unitat de Programació "Les aventures de MedusaJONES" es planteja com una aventura de descoberta de la biodiversitat marina i dels efectes que té el canvi
climàtic sobre aquesta. Aquesta descoberta ha de permetre l’apropament i el coneixement de l’alumne envers la biodiversitat marina que finalitzarà amb l’aprenentatge d’accions
quotidianes que poden dur a terme per tal de contribuir a la mitigació dels efectes que té el canvi climàtic.
L’objectiu és que mitjançant aquesta aventura l’alumne s’eduqui i sensibilitzi sobre la situació existent d’una forma divertida i alhora rigorosa.
Per tal de crear una proximitat i interès a l’alumne s’ha creat a un personatge, la medusa “MedusaJONES”, que és la protagonista de l’aventura i que l’alumne ha d’ajudar en
totes les situacions en què es trobi.
El fet de triar una medusa com a personatge principal es basa en dos factors. Per una banda la platja és l’espai de contacte que tenen els infants amb el mar i, per l’altra, la
medusa és una de les espècies del mar mediterrani afectada pel canvi climàtic.
A més, les meduses constitueixen una espècie a priori coneguda per la majoria d’alumnes i vista generalment com una espècie poc amistosa amb l’ésser humà constituint, per tant,
representa una prova pròxima i familiar pels infants.
Aquest recurs està íntegrament dissenyat pel seu ús a través d’internet i utilitzant el suport de la pissarra digital i dels ordinadors de les escoles. A través de la web el
mestre té accés a les guies i recursos didàctics de la unitat que són d’accés restringit, així com als jocs interactius que són d’accés públic.
Les aventures de MedusaJONES!: Biodiversitat Marina i Canvi Climàtic
El mar i la biodiversitat
El mar representa el 71% del planeta i és un enorme i poc conegut dipositari d’ecosistemes, plantes, animals i microorganismes. En aquest sentit, la importància de les espècies marines passa a vegades desapercebuda, però la realitat és ben diferent ja que els organismes marins participen, per exemple, en la regulació del cicle del carboni i en el clima, en la formació de núvols i en el balanç radioactiu del nostre planeta. Els organismes marins, per tant, desenvolupen un paper molt important en el funcionament de la biosfera.
A diferència dels ecosistemes terrestres, l’exploració d’ecosistemes marins encara es troba en els seus inicis. Per aquesta raó els oceans continuen deparant sorpreses en els seus hàbitats dels que s’estan portant a terme constants descobriments. Malauradament, tot i la riquesa que suposa el mar per al ser humà, existeix una gran diferència del coneixement que es té del sistema marí en comparació amb el terrestre.
A part de la diferència entre la investigació de la biodiversitat marina i terrestre, el volum d’estudis científics terrestres és 10 vegades superior al dels estudis marins, en l’àmbit de la conservació es constata que l’àrea marina protegida és inferior al 0,1% de la seva extensió, enfront del 10% de protecció de la superfície terrestre.
En aquest sentit, per tant, es constata que la societat no té un coneixement tant ampli del que representa la biodiversitat marina.
Respecte els infants, tot i que estan familiaritzats amb el mar ja sigui per experiències vivencials i a través d’imatges i pel•lícules, encara no perceben la importància, varietat i perill que corre la biodiversitat marina i, per tant, es fa necessari una educació i sensibilització des de ben petits per tal que adquireixin una sensibilització que els permeti emprendre accions per a la seva conservació.
El canvi climàtic
Segons la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic s’entén “Canvi Climàtic” com un canvi de clima atribuït directa o indirectament a l’activitat humana que altera la composició de l’atmosfera mundial i que se suma a la variabilitat natural del clima observat durant períodes de temps comparables.
A nivell de la seva afectació sobre el mar, els principals factors marins adversos ocasionats pel canvi climàtic són:
L’increment de la temperatura mitjana del mar.
Canvis en la densitat de l’aigua del mar.
L’acidificació de les aigües de superfície.
Increment de la salinitat del mar.
L’augment del nivell mig del mar.
L’increment de les manifestacions meteorològiques extremes.
L’alteració de la morfologia costanera per erosió.
L’impacte d’aquests factors adversos sobre la biodiversitat marina es poden resumir en:
Modificació dels hàbitats naturals de les espècies.
Desplaçament de les àrees de distribució de les espècies.
Modificació d’espècies i ecosistemes (desencadenats per canvis fisiològics i funcionals, desequilibris de les cadenes alimentàries, desequilibris ecosistèmics, etc.).
Per tant, la modificació de les condicions marines com a conseqüència del canvi climàtic afecta directament al nombre i localització de diferents espècies. En aquest línia, és possible que aquelles espècies menys adaptables als canvis puguin extingir-se degut a l’increment de temperatura del seu hàbitat, mentre que altres espècies puguin proliferar i afectar a les espècies autòctones.
Conclusió
Davant aquest context, avui més que mai, és necessari afavorir el desenvolupament d’un sentit individual i col•lectiu de corresponsabilitat en quan a l’estat i evolució del medi marí i promoure, al mateix temps, un canvi social de valors i comportaments que facin front al canvi climàtic.
En quan a la biodiversitat marina, els infants perceben el mar com un espai de lleure i, generalment, no han interioritzat la gran biodiversitat que hi habita i els problemes que actualment pateix.
En aquest sentit, per tant, la Unitat de Programació “Les aventures de MedusaJONES!” permet abordar la problemàtica associada a la biodiversitat marina com a conseqüència del canvi climàtic des d’una vessant de descoberta del fascinant món marí i de la coneixença del problema en base a les problemàtiques existents a la costa catalana.
Aquesta entesa i coneixement d’una problemàtica concreta i propera ha de despertar als infants una sensibilització pel mar i la seva biodiversitat que desemboca en la necessitat d’actuar a nivell individual i col•lectiu en fer front al canvi climàtic.
La present Unitat de Programació està adreçada als alumnes de primer curs de cicle inicial de primària. La distribució de la Unitat de Programació és la següent:
9 Sessions d’aula (1h per sessió)
3 Sessions d’informàtica (1h per sessió)
1 Autoavaluació final (1h)
BLOC 1. BIODIVERSITAT MARINA
Aula - 1h
MedusaJONES arriba a la costa!
Aula - 1h
Hi ha moltes espècies al nostre planeta!
Aula - 1h
Al mar o a la terra?
Informàtica - 1h
MedusaJONES a l’Illa de la Biodiversitat – 1ª part
Aula - 1h
El mar no és un abocador!
Aula - 1h
Espècies en perill d’extinció
Informàtica - 1h
MedusaJONES a l’Illa de la Biodiversitat – 2ª part
BLOC 2. CANVI CLIMÀTIC
Aula - 1h
MedusaJONES: Combatre el Canvi Climàtic!
Aula - 1h
Què és l’efecte hivernacle?
Aula - 1h
Com afecta el Canvi Climàtic?
Aula - 1h
Què podem fer?
Informàtica - 1h
MedusaJONES: Combatre el Canvi Climàtic!
Informàtica - 1h
AUTOAVALUACIÓ Crea els registres dels alumnes
Competències bàsiques, àrea principal i altres àrees o àmbits que es treballen
Àrees
Competències pròpies de l’àrea
Aportacions de les àrees a les competències bàsiques
Coneixement del medi natural, social i cultural
Competència de conviure i habitar el món
Competència comunicativa lingüística i audiovisual
Competència artística i cultural
Competència del tractament de la informació i competència digital
Competència matemàtica
Competència d’aprendre a aprendre
Competència d’autonomia i iniciativa personal
Competència de conviure i habitar el món
Competències en el coneixement i la interacció amb el món físic
Conèixer i comprendre el context natural dels mars i oceans, la gran varietat d’espècies que hi habiten i la importància d’aquests pel planeta.
Identificar la problemàtica ambiental actual en relació al canvi climàtic i la seva afectació sobre la biodiversitat en general, i la biodiversitat marina en particular.
Saber ubicar aquesta problemàtica tant en l’àmbit local (mediterrani) com global (mars i oceans del planeta).
Analitzar les causes i les conseqüències del canvi climàtic.
Analitzar el rol dels seus protagonistes, especialment sobre el comportament dels humans com a causants del canvi climàtic.
Plantejar preguntes sobre les causes i conseqüències del canvi climàtic sobre la biodiversitat marina.
Realització de propostes de millora que es puguin dur a la pràctica.
Desenvolupament i aplicació del pensament cientificotècnic per interpretar la informació que es rep i per a predir i prendre decisions amb iniciativa i autonomia.
Competència social i ciutadana
Desenvolupament de capacitat de comprensió del problema del canvi climàtic i de la seva afectació sobre la biodiversitat marina.
Foment d’actitud constructiva i responsable davant els problemes mediambientals, mitjançant la posada en pràctica d’accions determinades.
Competència comunicativa lingüística i audiovisual
Capacitat de comunicar oralment (conversar i escoltar).
Expressar idees per escrit i amb llenguatges audiovisuals fent servir el propi cos i les TIC.
Identificar informació rellevant en els continguts que proporciona el recurs educatiu.
Competència artística i cultural
Conèixer, comprendre, apreciar i valorar la biodiversitat marina.
Competència del tractament de la informació i la competència digital
Plantejar qüestions sobre l’afectació del canvi climàtic a la biodiversitat marina.
Gestió de la informació facilitada a través de l’ús de les TICs per informar-se, aprendre i comunicar-se.
Valoració crítica de la informació disponible, contrastant-la en cas necessari.
Competència matemàtica
En el context de la biodiversitat marina i el canvi climàtic, comprendre, utilitzar i relacionar els números, les operacions bàsiques i el raonament matemàtic per ampliar el coneixement d’aspectes quantitatius, i per resoldre problemes.
Competència d’aprendre a aprendre
Capacitat d’autoavaluar-se en base al sistema d’autoavaluació propi del recurs educatiu.
Competència d’autonomia i iniciativa personal
Aplicar els coneixements i habilitats adquirides en el context familiar i entorn de l’alumne/a.
Els objectius d’aprenentatge d’aquesta unitat de programació en quan a l’àrea de coneixement del medi natural són:
Biodiversitat marina
Entesa dels conceptes de biodiversitat i espècie.
Conèixer noves espècies marines, tant animals com vegetals.
Saber distingir entre:
Biodiversitat terrestre i biodiversitat marina
Espècie animal i espècie vegetal
Espècie terrestre i espècie marina
Descoberta de la riquesa de la biodiversitat marina mitjançant la presentació d’espècies fins al moment desconegudes pels alumnes.
Adquirir valors de respecte i estimació cap al medi marí.
Coneixement i sensibilització amb els problemes que pateixen les espècies marines.
Consciència de l’existència de contaminació marina i la seva afectació sobre la biodiversitat del mar.
Paper de l’activitat humana en la contaminació marina.
Adquirir consciència que hi ha espècies en perill d’extinció.
Canvi climàtic
Comprensió de l’efecte hivernacle i les seves causes.
Conèixer que l’augment de l’efecte hivernacle té una relació directa amb el canvi climàtic.
Comprensió del fenomen conegut com canvi climàtic i de la seva repercussió sobre el medi marí: augment de la temperatura dels mars i oceans, canvis en els corrents marins, etc.
Conèixer els efectes del canvi climàtic sobre la biodiversitat marina: canvi de l’hàbitat on viuen les espècies, perill d’extinció d’espècies, generació d’hàbitats nous, etc.
Paper de l’activitat humana en l’efecte hivernacle.
Saber quina és la causa de l’increment dels gasos d’efecte hivernacle.
Relacionar el consum energètic com a causa d’emissió de gasos d’efecte hivernacle.
Determinar i involucrar a l’alumne en la conservació de la biodiversitat marina i en la mitigació dels efectes del canvi climàtic i la contaminació marina mitjançant actuacions a nivell individual i col•lectiu.
Desenvolupar un sentiment de corresponsabilitat amb l’alumne i que vegin que les seves accions poden contribuir a mitigar els efectes del canvi climàtic.
Inculcar consciència a les futures generacions. És objectiu que els nens actuïn com a vectors de la conscienciació i difusió de la problemàtica plantejada, així com de les solucions que es poden posar en pràctica.
De forma paral•lela als objectius anteriors, aquesta unitat de programació també té els següents objectius vinculats a les competències bàsiques:
Utilitzar eines TIC (pissarra digital i ordinador) per a la presentació dels conceptes, la resolució dels problemes exposats, així com l’avaluació dels conceptes treballats.
Participar en converses de grup.
Pensar, expressar-se i comunicar-se oralment a l’hora d’exposar les idees pròpies.
Mostrar interès per les aportacions dels altres i respectar el torn de paraula.
Buscar i seleccionar informació.
Demanar suport (família / mestres).
Àrea de coneixement del medi natural
L’entorn i la seva conservació
Observació de fenòmens naturals i comunicació de les observacions utilitzant formes de representació bàsiques.
Exploració d’algun aspecte de l’entorn a partir d’una qüestió rellevant, mitjançant el treball cooperatiu.
El món dels éssers vius
Observació d’organismes per identificar-ne les diferències.
Identificació de les característiques i comportaments d’animals i plantes per adaptar-se al medi.
Matèria i energia
Distinció entre objectes d’un sol tipus de material o de diferents. Aplicació de criteris de separació de residus urbans. Participació en la reducció, reutilització i reciclatge de residus de l’escola.
Entorn, tecnologia i societat
Observació del funcionament d’aparells habituals de casa i de l’escola i reconeixement de l’energia que utilitzen.
Connexions amb altres àrees
Comprensió i producció de missatges orals, escrits i audiovisuals.
Distingir entre espècies animals i vegetals i, segons el seu hàbitat, entre espècies marines i terrestres. Relacionar la varietat d’espècies amb biodiversitat, així com distingir entre biodiversitat marina i terrestre.
Reconèixer espècies marines properes que podem trobar en el Mar Mediterrani i que formen part de la nostra vida quotidiana.
Reconèixer espècies marines que habiten a aigües tropicals i a aigües polars.
Mostrar una actitud de respecte cap a la biodiversitat i, especialment, una sensibilització envers les espècies en perill d’extinció.
Identificar la contaminació marina, els seus efectes, com i qui la provoca i les accions que es poden realitzar per tal d’evitar-la.
Identificar l’efecte hivernacle i el canvi climàtic, les seves causes i efectes, així com les accions que es poden realitzar per tal de mitigar els seus efectes.
Valorar la importància de respectar i protegir el medi mitjançant l’execució d’accions, tant a l’escola com a l’aula, que ajudin a minimitzar la contaminació i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.
Col•laborar en les tasques del treball en grup, contrastant i valorant les explicacions dels altres i les pròpies amb respecte.
Organització i tipologia de les activitats
La Unitat de Programació s’estructura en dos blocs principals:
Bloc 1. Biodiversitat Marina
Bloc 2. Canvi Climàtic
Al mateix temps cada bloc està format per activitats per a treballar-les a l’aula i jocs interactius dissenyats per a la seva realització a l’aula d’informàtica.
L’estructura de la Unitat de Programació és la següent:
BLOC 1. BIODIVERSITAT MARINA
Aula - 1h
MedusaJONES arriba a la costa!
Aula - 1h
Hi ha moltes espècies al nostre planeta!
Aula - 1h
Al mar o a la terra?
Informàtica - 1h
MedusaJONES a l’Illa de la Biodiversitat – 1ª part
Aula - 1h
El mar no és un abocador!
Aula - 1h
Espècies en perill d’extinció
Informàtica - 1h
MedusaJONES a l’Illa de la Biodiversitat – 2ª part
BLOC 2. CANVI CLIMÀTIC
Aula - 1h
MedusaJONES: Combatre el Canvi Climàtic!
Aula - 1h
Què és l’efecte hivernacle?
Aula - 1h
Com afecta el Canvi Climàtic?
Aula - 1h
Què podem fer?
Informàtica - 1h
MedusaJONES: Combatre el Canvi Climàtic!
Informàtica - 1h
AUTOAVALUACIÓ Crea els registres dels alumnes
Com a estratègia organitzativa, les activitats d’aula estan preparades perquè es treballin en diferents modalitats amb l’objectiu d’incentivar tant el treball en grup com l’autonomia de l’alumnat. En aquest sentit, per tant, hi ha activitats preparades per al grup classe, altres per treballar en petits grups de forma cooperativa i d’altres per treballar de forma individual.
Respecte les activitats d’informàtica la seva organització es planifica per a la realització de forma individual o per parelles, excepte l’activitat d’autoavaluació que s’ha de realitzar de forma individual.
Nota: Cadascuna de les activitats de la Unitat de Programació consta d’una Guia Didàctica i dels corresponents Recursos Didàctics. L’accés a aquests continguts és possible a través de la pestanya "Índex" un cop l’usuari s’ha registrat.
Material
Activitats d’aula
Pissarra digital
Connexió a internet
Activitats d’informàtica
Ordinadors connectats a Internet
DÓNA'NS LA TEVA OPINIÓ COM A PROFESSOR, MOLTES GRÀCIES
Indicar l’escola a la qual pertany i el seu nom (opcional).